Mala zabluda oko roka trajanja proizvoda
![Mala zabluda oko roka trajanja proizvoda](https://wiener.co.rs/wp-content/uploads/2018/06/mala-zabluda-oko-roka-trajanja-proizvoda.jpg)
Veliki broj potrošača u Srbiji ne pravi razliku između oznaka “Najbolje upotrebiti do” i “Upotrebljivo do”, zbog čega svake godine u đubretu završi mnogo više hrane nego što bi trebalo.“Najbolje upotrebiti do…” oznaka je kojom proizvođači označavaju datum do kada hrana zadržava svoj očekivani kvalitet, ali nakon koga je i dalje bezbedna za korišćenje, ukoliko su poštovana uputstva za skladištenje i ukoliko pakovanje nije oštećeno, kaže za Blic predsednica Asocijacije potrošača Srbije Edina Popov.Posle navedenog datuma, hrana može početi da gubi ukus i teksturu. Na taj način su označeni rashlađeni, smrznuti, sušeni proizvodi poput testenina i pirinča i konzervisane namirnice.Peciva i pekarski proizvodi nose datume do kada su sveži, a nije reč o bezbednosti nego o kvalitetu, kad se hrana ubajati. Nakon datuma označenog za rok trajanja reči ne bi trebalo konzumirati hranu. Sa tom hranom treba rukovati veoma pažljivo. U nju spadaju riba, mlečni proizvodi, meso i živina, objašnjava Popov.