Za stanovništvo

WIENER ART – KOLEKCIJA SAVREMENE SRPSKE UMETNOSTI

Wiener Städtische osiguranje je 2011. godine osnovalo kolekciju savremene srpske umetnosti – Wiener ART, pridruživši se globalnoj strategiji Vienna Insurance Group (VIG), u kojoj savremena umetnost predstavlja jedan od najznačajnijih aspekata društvene odgovornosti i strateških prioriteta razvoja lokalne zajednice.

U Srbiji, umetnička ali i društveno-odgovorna uloga ove kolekcije jeste da podstiče umetničku produkciju i stvaralaštvo i promoviše nove umetničke prakse.

Zbirka Wiener Art kolekcije predstavlja umetnost koja odražava duh svog vremena kako u tradicionalnim tako i u proširenim medijima, okupljajući dela koja su po svojim karakteristikama ispred društvene, političke i umetničke prakse u vreme nastanka.  Danas kolekcija sadrži preko 600 umetničkih dela preko 100 umetnika, među kojima su Mira Brtka, Mrđan Bajić, Vladan Radovanović, Mihael Milunović, Tomislav Peternek, Ana Knežević i mnogi drugi.

Sa ciljem da stalno obogaćujemo Wiener Art kolekciju savremene srpske umetnosti i činimo je što reprezentativnijom, putem akvizicija, svake godine je proširujemo nabavkom relevantnih umetničkih dela.

Pored primarnog cilja – podsticanja umetničke produkcije i kreativnosti i promovisanja nove umetničke prakse u Srbiji, povećali smo vidljivost savremenih srpskih umetnika u javnosti kroz učešće naših radova na raznim izložbama.

Svi radovi u vlasništvu Wiener Art kolekcije kao i informacije o umetnicima i drugim značajnim događajima mogu se pogledati na zvaničnom sajtu kolekcije:  https://art.wiener.co.rs/, kojim doprinosimo  povećanju dostupnosti naše kolekcije savremene umetnosti široj publici. Ova digitalna platforma je veoma reprezentativan okvir za profesionalnu i usku publiku koja sa interesovanjem prati savremene domaće umetnike i njihovu kreativnost, ali istovremeno pruža mogućnost produbljivanja i obogaćivanja doživljaja kolekcije i umrežavanja u kolaborativne kulturne projekte sa partnerskim organizacijama u zemlji i inostranstvu.

 

U 2023. godini podržali smo nekoliko izložbi:

  • Izložba Borisa Podreke „Arhikultura“, koja je bila predstavljena u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu od 30. januara do 15. marta 2023. godine.
  • Izložba „Putevima srpske umetnosti 1923-2023: od Konjovića do Marine Abramović“ predstavljena je tokom oktobra u Novom Sadu u novom prostoru Kreativnog distrikta u okviru lokalnog kulturnog projekta – Kaleidoskop kulture u Novom Sadu. U skladu sa temom izložbe, Wiener Städtische osiguranje je pozajmilo dvadeset devet radova dvanaest autora iz Wiener Art kolekcije.
  • „Javne tajne“ – retrospektivna izložba umetnika Zorana Naskovskog u organizaciji Muzeja savremene umetnosti u Beogradu od 19. oktobra 2023. do 26. februara 2024. godine. Na izložbi su predstavljena dva njegova rada iz Wiener Art kolekcije: Death in Dallas“ (video instalacija, 2000-2001) i delo „★“ (video rad o Majklu Džordanu,1999). Takođe, u okviru izložbe prikazan je i rad iz Wiener Art kolekcije – Voiding the Void – VR instalacija Ane Knežević.