Za stanovništvo

WIENER ART – KOLEKCIJA SAVREMENE SRPSKE UMETNOSTI

Wiener Städtische osiguranje 2011. godine osnovalo je kolekciju savremene srpske umetnosti kroz projekat Wiener ART, pridruživši se globalnoj strategiji Vienna Insurance Group (VIG), u kojoj savremena umetnost predstavlja jedan od najznačajnijih aspekata društvene odgovornosti i strateških prioriteta razvoja lokalne zajednice.

U Srbiji, umetnička ali i društveno-odgovorna uloga ove kolekcije jeste da podstiče umetničku produkciju i stvaralaštvo i promoviše nove umetničke prakse.

Zbirka Wiener Art kolekcije predstavlja umetnost koja odražava duh svog vremena kako u tradicionalnim tako i u proširenim medijima, okupljajući dela koja su po svojim karakteristikama ispred društvene, političke i umetničke prakse u vreme nastanka.  Danas kolekcija sadrži preko 600 umetničkih dela preko 90 umetnika, među kojima su Mira Brtka, Mrđan Bajić, Vladan Radovanović, Mihael Milunović, Tomislav Peternek, Ana Knežević i mnogi drugi.

Digitalizacijom zbirke i pokretanjem zvaničnog websajta kolekcije stvorili smo mogućnost produbljivanja i obogaćivanja doživljaja kolekcije i umrežavanja u kolaborativne kulturne projekte sa partnerskim organizacijama u zemlji i inostranstvu.

Svi radovi u vlasništvu Wiener Art kolekcije kao i informacije o umetnicima i drugim značajnim događajima mogu se pogledati na zvaničnom sajtu kolekcije: https://art.wiener.co.rs/